Sıkça Sorulan Sorular

Eğer, 7 ila 17 yaşları arasında iseniz, izci olabilmek için en yakınınızdaki "İzci Kulübüne" müracaat edebilirsiniz. İzci Kulübü; Sadece adı İzci Kulübü demek değildir. Birçok spor kulübünün branşları arasında "izcilik" vardır. Adı "İzci Kulübü" olmadığı halde izcilik yapılan kulüpleri bulabilirsiniz.
http://www.tif.org.tr/ adresinden bulunduğunuz ildeki il temsilcimize ait bilgileri temin edebilirsiniz. İzcilik İl Temsilcimize ulaştığınızda O sizi en yakınınızdaki İzci Kulübüne yönlendirecektir.
Türkiye İzcilik Federasyonuna ulaşabilirsiniz. İlinizdeki izcilik hakkında ve ulaşabileceğiniz liderler hakkında buradan bilgi alabilirsiniz. İzcilik Federasyonunun telefon numarası: 0312 441 59 00-01-02 mail: tifburo@tif.org.tr
Bir İzci Kulübü bulunca Liderleriniz size üniforma almanız için ve lisans çıkartmanız için gerekli bilgi ve belgeleri aktarır, yardımcı olurlar. Lisans çıkartabilmek için sağlık raporu, veli izin kâğıdı, fotoğraf, kimlik bilgileri gibi belgeler alınır. TİF tescil, vize, kulüp talimatı uyarınca lisans işlemleriniz yapılır. İzci Kulübü adına Lisans çıkartmanız sağlanır.
Lisans işlemi esnasında doktor raporunun istenmesi sizin problemlerinizi izci liderlerimizin öğrenmesi içindir. Yani Doktor bu belgede sağlık durumunuzu ortaya koyan bilgileri verir. Sizin izcilik yapıp yapamayacağınıza, hangi şartlarda yapacağınıza İzci Kulübünüzdeki Liderleriniz karar verir. Engelli çocuk ve gençler de izcilik yapabilirler. Sizi bu konularda başvuracağınız İzci Kulüplerimiz aydınlatacaktır.
Eğer 18 yaşını doldurmuş iseniz izci lideri olabilirsiniz. İzci Lideri olabilmek için bir İzci Kulübüne girmek ve buradan lisans çıkartmak gerekir. Tabii bu süre zarfında İzci Üniformasına da sahip olmalısınız.
http://www.tif.org.tr/ adresinden bulunduğunuz ildeki il temsilcimize ait bilgileri temin edebilirsiniz. İzcilik İl Temsilcimize ulaştığınızda O sizi en yakınınızdaki İzci Kulübüne yönlendirecektir.
Türkiye İzcilik Federasyonuna ulaşabilirsiniz. İlinizdeki izcilik hakkında ve ulaşabileceğiniz liderler hakkında buradan bilgi alabilirsiniz. İzcilik Federasyonunun telefon numarası: 0312 441 59 00-01-02 mail: tifburo@tif.org.tr. İlinizde İl Temsilcisi ya da izcilik yoksa Federasyonumuz yetkilileri sizi açılacak en yakın kursa yollamak gibi gerekli tedbirleri alırlar.
Bir İzci Kulübü bulunca Önder size, üniforma almanız için ve lisans çıkartmanız için gerekli bilgi ve belgeleri aktarır, yardımcı olurlar. Lisans çıkartabilmek için sağlık raporu, veli izin kâğıdı, fotoğraf, kimlik bilgileri gibi belgeler alınır. TİF tescil, vize kulüp talimatı uyarınca lisans işlemleriniz yapılır. İzci Kulübü adına Lisans çıkartmanız sağlanır.
Lisans işlemi esnasında doktor raporunun istenmesi sizin problemlerinizi Teşkilatımızın öğrenmesi içindir. Yani Doktor bu belgede sağlık durumunuzu ortaya koyan bilgileri verir. Sizin izcilik yapıp yapamayacağınıza, hangi şartlarda yapacağınıza İzci Kulübünüzdeki Önderiniz karar verir. Engelli yetişkinler de izcilik yapabilirler. Sizi bu konularda başvuracağınız İzci Kulüplerimiz aydınlatacaktır.
Lisans çıkartma işleminiz tamamlanınca siz, o izci kulübünün lider havuzuna adaysınız demektir. Kulüp Önderi, sizin durumunuzdaki yetişkinleri toplayarak bir Liderlik Tanıtım Semineri verecektir. Bu zaman zarfında üniformanız da hazır olduğuna göre yine Önderiniz marifetiyle and içerek teşkilatımıza dâhil olmanız gerekmektedir
Lider çeşitlerini; Destek Liderlik Ünite Liderliği Lider Eğitimciliği Diye üç ana başlık altında toplayabiliriz
Liderlik Tanıtım Semineri gören yetişkinler Kulüp Lider Havuzunun birer üyesidir. Devamlı bu durumda kalacak üyeler Destek Liderlik yaparlar. Çocuk ve Gençlerimizin yetişmesine katkıda bulunmak isteyen ve bu uğurda boş zamanını ayırabilecek herkese izcilik teşkilatında yer vardır. Bir izcilik faaliyetinde kamp yeri hazırlıklarından tutun da bulaşık yıkamaya kadar, yemek yapmaya, güvenlik sağlamaktan tutun da uzmanı olduğu konuda bilgi aktarmaya kadar yapılacak çok iş vardır. Sizler Kulüp Lider Havuzunda bulunarak Ünite Liderlerinden gelen taleplerde yardımcı olabilirsiniz. Eğer Liderlikte ilerlemek isterseniz, diğer kursları da görmeniz gerekmektedir.
Öncelikle Kulüpten lisans çıkartmanız, üniforma sahibi olmanız gerekir. Kulüpte bulunacak Lider dosyasını doldurmalısınız. Savcılıktan alınacak sabıka kaydınızı Kulübünüze teslim etmelisiniz. En az İlkokul mezunu olmalısınız. Tabii bu süre zarfında Lisans çıkarttığınız Kulüp Liderleri üstünde olumlu izlenim uyandırmalı, and ve türeye uyabileceğiniz görülmelidir. Kulübünüz sizi ilerleyen kurslara gönderdiği takdirde size kefil olmuş ve hatalarınız veya başarılarınızdan etkilenmiş olacaktır.
Kulüp Lider havuzundaki çalışmalarınız Kulüp Liderleri tarafından olumlu karşılandığında Kulüp sizi açılacak ilk Liderlik Temel Kursuna tavsiye eder. Bu kursa giderek Ünite Liderliği yolunda ilerlemeye başlayabilirsiniz
Lise mezunu olmak. Bu kursa, bir izci kulübü tarafından gönderilmek. Liderlik Tanıtım Semineri ve Kulübe giriş şartlarını yerine getirmiş olmak. 18 yaşını bitirmiş olmak. Üniformalı olmak. Bir telli şeffaf dosya, içine 5 adet şeffaf dosya gömleği almak Diploma fotokopisi, Nüfus cüzdanı arkalı önlü fotokopisi, 3 fotoğraf Banka dekontunun fotokopisini dosya gömleklerinin içine yerleştirmek. Lisans, Defter, kalem v.s. ile kursa gelmek.
Kulüp Lider Havuzundaki görevinize devam edebilirsiniz. Diğer şartlar oluştuğunda 1 Yıl süre ile Oymak açıp çalıştırabilirsiniz. 1 yıllık çalışmanın tamamlanmasından sonra açılacak ilk Oymakbaşı Kursuna katılmazsanız veya bu kursta başarılı olamazsanız, Oymağınız kapanır ve Oymakbaşı Kursunu başarı ile bitirene kadar Oymakbaşılık yapamazsınız. Oymakbaşı Yardımcılığı yapabilirsiniz. Açılacak Lider Gelişim Kurslarına katılabilirsiniz.
Ünite çalıştıran Liderlerin ve Lider Yardımcılarının en düşük yaş sınırları farklıdır. Lider üniteyi sevk ve idare eder. Lider yardımcısı, Lidere yardımcılık yapar ve liderlik bilgilerini, becerilerini artırır. Bir nevi staj yapar. Ünite Lideri, Lider Yardımcısı ile Kulüp Lider Havuzundaki diğer Liderler arasındaki fark nedir? Türkiye İzcilik Federasyonu tarafından önemle üstünde durulan liderler Ünite Liderleri ve Lider Yardımcılarıdır. Bu lider grubu öncelikle yetiştirilmeye ve bilgi, beceri ile donatılmaya uğraşılır. Lider Havuzu ise, vakti müsait olmayan diğer liderlerin, boş zamanlarında ünitelerin çalışmalarına destek olmak, onların çalışmalarını kolaylaştırmaları için kurulmuş bir birimdir. Türkiye İzcilik Federasyonu, eğitim vereceği Liderlerin, Eğitim almayı hak ettiğini göstermelerini ister. Bu gösterge de bir İzci Liderinin ya da yardımcısının İzci çalıştırmasıdır. İzcilik çocuk ve gençler içindir. Dolayısıyla izci yetiştirmek için çaba sarf eden ve zaman harcayan liderler önemlidir.
Türkiye İzcilik Federasyonuna ulaşabilirsiniz. İlinizdeki izcilik hakkında ve ulaşabileceğiniz liderler hakkında buradan bilgi alabilirsiniz. İzcilik Federasyonunun telefon numarası: 0312 441 59 00-01-02 mail: tifburo@tif.org.tr
Yeni yönetmelik ile beraber ünite tescillerinden önce yapmanız gereken işlemler bulunmaktadır. Öncelikle kendinize bir izci kulübü bulmalısınız. İzci Kulübü veya spor kulübü, izcilik şubesi arayınız. Eğer bulamazsanız İl Temsilcisinden yardım isteyiniz. İdeal olan; sizin gibi gönüllü arkadaşlarınızı bir araya getirerek "...izci kulübü derneği" isminde bir kulüp kurmanızdır. Bunun için gerekli bilgiler Yönetmelik bölümümüzde bulunmaktadır. Bu kulüp kurulana kadar aşağıdakileri yapabilirsiniz. Tanıdığınız, bildiğiniz bir spor kulübüne başvurarak, diğer spor branşlarında olduğu gibi bu kulüp altında "izcilik" şubesi kurulmasını sağlayabilirsiniz. Hiçbir şey yapamıyorsanız; Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinizin bir spor kulübü ve bu kulübün izcilik branşı vardır. Kulübün önderi ile görüşüp bu kulübün çatısı altına girebilirsiniz. İzci Kulübünü bulunca; çatı altına girecek tüm izci ve liderlerin kulüp adına lisans çıkartması gerekmektedir. Kulüp Önderi size, gerekli evrak ve bilgileri aktaracaktır. Lisans çıkartma işlemlerinden sonra sitemizden(www.tif.org.tr) Mevzuat bölümünden Formlar bölümü - Tescil Formları kısmından açacağınız ünite ile ilgili formları bilgisayarınıza indirmeli, doldurup, renkli çıkış alarak Önderiniz aracılığı ile İl Temsilciliğinize iletmelisiniz. Artık üniteler ve grupların Yıllık Çalışma Programı istenmemektedir. Üniteniz için yaptığınız yıllık çalışma programını Kulüp Önderinize veriniz. Kulüp Önderi ünite programlarını Kulüp Çalışma Programına ilave ettirip onaylatacaktır.
Yeni izci liderlerimizin faaliyetleri öncelikle tecrübeli liderlerin yapacağı faaliyetler ile birlikte düzenlemeleri. Böylece tecrübe kazanmalarını öneririz. Zaten Kulüp çatısı altındaki bütün liderler ve üniteler birbirine yardım edecektir. 1. Faaliyet düzenlemeden önce bu faaliyetinizin Yıllık Çalışma Programınızda olmasına ve bu programın kulüp faaliyeti olarak onaydan geçmiş olmasına dikkat ediniz.
2. İzcilik İl Temsilciliğinize Kulüp Faaliyet Onay Formunu (TİF.Form-21) ve buna ilave olarak Faaliyet İzin Listesi Formunu (TİF.Form-30) doldurup onaylayarak iletiniz. İl Temsilciliğiniz gereken onayları alıp size aynı şekilde iade edecektir.
3. Faaliyeti düzenlemeden önce izcilerinize Faaliyet Veli Bilgi Formunu (TİF.Form-32) doldurarak veriniz. Her izcinin ve her velinin yapılacak faaliyetten bu şekilde haberdar olduğuna emin olunuz.
4. Katılımcıların nüfus cüzdanı fotokopileri ile lisanslarının ya da fotokopilerinin yanlarında bulunmasını sağlayınız.
5. Faaliyetinizi gönül rahatlığı ile düzenleyebilirsiniz.
6. Faaliyetiniz esnasında dijital fotoğraf makinesi veya video kamera ile çalışmalarınızı belgeleyiniz.
7.

Faaliyet dönüşünde;

a) Kulüp Faaliyet Rapor Formunu (TİF.Form-24), Faaliyet Rapor İsim Listesini (TİF.Form-29), doldurunuz. İki adet fotokopisini çekiniz. Çekmiş olduğunuz ve faaliyete katılan herkesin görünebildiği fotoğraflardan oluşan üç adet CD hazırlayınız.
b) İl Temsilciliğinize, form 24, form 29 ve CD nin yer aldığı raporunuzu gönderiniz.

c) Federasyona b maddesine ilave olarak form 21 ve 30 un fotokopilerinin de yollanması gerekmektedir.
d) Bütün bu formların asıllarını Kulüp Faaliyet Klasörünüze dosyalamalısınız.
e) Faaliyet bitiminden 20 gün içinde raporların İl Temsilciliğine ve Federasyona ulaşmaması durumunda bu faaliyetin yapılmamış sayılacağını unutmamalısınız.
a) Bakanlık tesciline dair spor kulübü bilgi formu
b) Taahhüt edilen spor dalının tesciline ilişkin spor federasyonuna, spor dalı tescil başvurusunda bulunmaya yönelik alınan spor kulübü yönetim kurulu kararı
c) Taahhüt edilen spor dalında görevlendirilen izci lideri (kulüp önderi) için en az branş kursu (Oymakbaşı, Kümebaşı ve Ocakbaşı) belgesi
ç) Spor Kulübü ile izci lideri (kulüp önderi) arasında imzalanan kulüp önderliği sözleşmesi
d) Spor dalı tescil ücretinin ödendiğine dair dekont. (2.000,00 Türk Lirası)
e) Branş tescil taahhütnamesi
f) Önderlik tescil formu